Veilig stoken met de Zwitserse stookmethode

Wil jij het stoken van haardhout naar een hoger niveau tillen? Geen zorgen wij hebben alles wat je nodig hebt om de Zwitserse stookmethode onder de knie te krijgen. Deze techniek helpt je niet alleen bij het creëren van gezellig en efficiënt vuur, maar het vermindert ook nog eens de hoeveelheid rook. Lees verder en we leggen je alles haarfijn uit.

Waarom de Zwitserse stookmethode?

De Zwitserse stookmethode is een bepaalde manier van stoken. Door deze manier van stoken ontstaat er minder rook en brand het haardhout efficiënter. Doordat je het haardhout op een ander manier stapelt ontstaat er minder rookoverlast dan bij de traditionele stookmethode. Dat komt omdat er vanaf het begin al een bijna volledige ontbranding is. Doordat het vuur heel geleidelijk opwarmt brand het langer en is het beter te controleren. Uiteindelijk is de Zwitserse methode dus duurzamer en beter voor het milieu. 

 


De constructie van de Zwitserse methode

  • Gedroogd hout hebben is erg belangrijk, zeker bij de Zwitserse methode. Heb je nog geen haardhout in huis en weet je niet welke soort je moet kiezen? Kijk op de keuzehulp wat het beste bij je past. Als je voor ovengedroogd haardhout kiest weet je zeker dat het vochtpercentage onder de 20% ligt en heb je de prettigste stook ervaring.

  • Begin met de luchttoevoer van de houtkachel of houthaard helemaal open te zetten, dit zorgt voor meer zuurstof. Dat is nodig op het begin van het aanmaken van het vuur.

  • Stapel vervolgens de stukken hout van dik naar dun. Doe dit kruislings en zorg dat de blokken op kleine afstand van elkaar liggen. Blijf elke keer kleinere stukjes aanmaakhout kruislings er op stapelen. Leg tot slot helemaal boven op 1à2 aanmaakblokjes. Door de ruimte tussen het hout kan de lucht er makkelijk tussendoor. 

  • Als je nu de aanmaakblokjes aansteekt zal het vuur langzaam van boven naar beneden gaan branden. Het hout onderop zal langzaam gaan opwarmen en daardoor langer branden. Je creëert hiermee vuur wat gecontroleerd is. Doordat de rookgassen die ontstaan onderop het vuur verbrand worden op de weg naar boven. Je hebt hierdoor minder rookontwikkeling wat ook weer beter is voor de openhaard of kachel. 

  • Je kunt nu gaan genieten en wachten tot de vlam bij de onderste blokken komt. Zodra het vuur beneden is, kun je de luchttoevoer weer wat terugzetten.

Videos

De Zwitserse methode in beeld

Benieuwd naar hoe de Zwitserse methode er uit ziet? In deze video legt chef Erik precies uit hoe de Zwitserse methode werkt en opgebouwd moet worden. 

 


Zelf volgens de Zwitserse methode stoken?

Wil jij nou zelf de Zwitserse methode uitproberen, hieronder vind je alle benodigdheden om meteen te kunnen stoken.